Vier gewassen op een oude es 2010

Achter het kerkje van Oud-Avereest ligt de Zuidberg. Deze verhoging is niet meer dan een zandbult,een dekzandrug zoals het in geologische kringen wordt genoemd.Ze zijn in de laatste ijstijd ontstaan toen de wind vrij spel had en grote hoeveelheden zand verplaatste.

 essen

In de Middeleeuwen al werden deze dekzandruggen door de boeren als kleine akkertjes gebruikt. In het Reestdal worden deze akkertjes essen genoemd. Er zijn er veel verdwenen,maar gelukkig zijn er ook nog veel over. De meeste essen aan de randen van het Reestdal zijn in beheer van Het Drents Landschap of Landschap Overijssel. Deze beide organisaties beheren het Reestdal,zoals dat een kleine honderd jaar geleden nog gebeurde. Op de meeste essen wordt winterrogge verbouwd, een gewas dat in het Reestdal eeuwenlang is verbouwd.

 landbouwgewassen

 Voor landbouwgewassen (en vooral de oude) is tegenwoordig niet zo veel belangstelling meer. Door de opkomst van de biologische landbouw is er misschien wel een kentering gaande, toch is de kennis over granen bij de gemiddelde Nederlander erg beperkt. We eten wel de producten,maar zijn weinig geïnteresseerd in de herkomst. Wie kan rogge nog van tarwe onderscheiden? Of haver herkennen? Weet iemand nog wat spelt is?

 vier gewassen

Landschap Overijssel heeft in samenwerking met natuurwerkgroep de Reest uit Balkbrug/Dedemsvaart op de Zuidberg vier gewassen ingezaaid. De natuurwerkgroep plaatst binnenkort op deze locatie vier kleine infopanelen,waarop wetenswaardigheden staan van de ingezaaide gewassen. In het afgelopen najaar werden winterrogge en spelt ingezaaid, in april haver en in de tweede helft van mei boekweit.

This entry was posted in Akkerbouw and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>