De 10.000e Nederlandse ooievaar geringd in Reestdal

Vandaag,5 juni 2010 vond op buurtschap Den Kaat in het Reestdal een op merkelijke gebeurtenis plaats. Onder prachtige weersomstandigheden en in een schitterend landschap werd de 10.000-ste Nederlandse jonge ooievaar geringd. Het eerste exemplaar werd geringd in 1969. Het ringen werd bijgewoond door de heer F.Koopman van Ooievaarsbuitenstation De Lokkerij bij De Wijk, leden van de natuurwerkgroep De Reest ( de nestpaal is eigendom van de vereniging) en de pers.

De twee ooievaars werden geringd,gemeten en gewogen door Annemiek Enters en Wim van Nee van de stichting Stork. De twee jonge ooievaars lieten het zich allemaal rustig welgevallen. Ze bleken vier weken oud en wogen 2600 en 3100 gram.  Er lagen overigens ook nog twee eieren in het nest.

Omdat nummer 10.000 niet meer op de huidige aluminium ooievaarsring past, wordt dit jaar gestart met een nieuw type ring. Vandaag werd de eerste ring van deze nieuwe serie gebruikt. Het nummer van deze nieuwe, zwarte, achthoekige, kunststof ring is 1E001.

Stork

Het ringen wordt gecoördineerd door STORK. Dit is een stichting die in 2009 is opgericht, op het moment dat Vogelbescherming Nederland formeel stopte met het ooievaarsproject. STORK wil de ooievaar behouden voor Nederland. Daarom is het nodig om de ooievaar te blijven volgen. Het ringen en inventariseren is hierbij belangrijk. Het levert veel waardevolle gegevens op, die vervolgens in onderzoeken gebruikt kunnen worden. Daardoor kan de ooievaar beter beschermd worden. Er zijn uiteraard meer dan 10.000 ooievaars geboren in de afgelopen 41 jaar. Lang niet alle jonge ooievaars worden geringd.

voor meer info over Stork: http://www.ooievaars.eu/

voor een fotoreportage van het ringen,klik hier: http://en.fotoalbum.eu/reestdalalbum/a480989

This entry was posted in Fauna, Geen rubriek and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>