De eik van Dickninge in januari

Heerlijk die winter! Ik kan me in alle rust mentaal voorbereiden op de hectische periode die straks weer gaat beginnen: het ontluiken van al mijn duizenden knoppen en de bloei. Reken maar, dat me dat veel energie kost! Dus is het goed om nu lekker niets te doen. Vrijwel alle processen in mijn lijf gaan nog steeds erg langzaam. Het proces van verbranding staat op een laag pitje en in mijn sapstromen is nog weinig beweging te zien. Gelukkig heb ik genoeg voorraden opgeslagen om de winter door te komen. In deze periode kun je wel een paar karakteristieke kenmerken aan me bewonderen. Dat geldt trouwens voor al mijn andere collega’s. Alle boomsoorten zijn nu te determineren als je in de winter let op boomsilhouet, knoppen en schors. Ik zal daar iets over vertellen.

Het silhouet

Mijn silhouet, mijn profiel zal ik maar zeggen, kun je mooi zien als je naar me kijkt met een roodgekleurde winterse avondlucht als achtergrond. Er zijn mensen, die dan denken aan de bouw van een long. De zware stam lijkt dan op de luchtpijp, grote zware zijtakken vormen de bronchiën,  kleinere twijgen stellen de luchtpijptakjes voor. En om het verhaal compleet te maken : de knoppen aan het eind van de kleinste takjes lijken dan op de longblaasjes. In ieder geval is mijn kroon koepelvormig en is het verloop van mijn takken grillig.

De knoppen

Mijn knoppen zijn stomp en bruin en er zitten altijd verschillende knoppen aan het eind van de tak bij elkaar. Ze zijn ongeveer 8 mm lang. De zijknoppen zijn afstaan, dus van de tak afgekeerd. Vaak is de eindknop langer dan de zijknoppen.

De schors

Mijn schors is grijsbruin van kleur. Er lopen verticaal lopende groeven in met daartussen diepe richels.

This entry was posted in Eik van Dickninge, Geen rubriek and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>