Respect voor de Schotse Hooglander

 

Het is een trend in de wereld van de natuurbeheerders: grote grazers in de vrije natuur. Natuurgebied De Oostvaardersplassen spant op dit terrein de kroon. Sinds een aantal jaren worden we als wandelaar niet alleen geconfronteerd met onschuldig grazende schapen,maar ook met herkauwende Heckrunderen, Konikpaarden,Galloway-runderen en natuurlijk de Schotse Hooglanders. Vlak voordat je het afgerasterde gebied in loopt word je al gewaarschuwd: pas op, hier lopen grote grazers rond, benader ze niet te dicht en laat ze gewoon met rust.Op Meeuwenveen/Takkenhoogte loopt een groepje Schotse Hooglanders. Het zijn schitterende indrukwekkende dieren. Ze ogen traag en goedmoedig en dat zijn ze ook. Een beetje lastig is dat deze langharige runderen vaak de neiging hebben om precies op de smalle wandelpaadjes te gaan staan of liggen, zodat je als wandelaar er vlak langs moet lopen. Of een omtrekkende beweging moet maken natuurlijk. Als dat al kan ! Er zijn mensen die terug gaan als ze op korte afstand met deze dieren worden geconfronteerd. Dat is best begrijpelijk, want Schotse Hooglanders zien er wat onvoorspelbaar uit. Door de lange haren zie je vaak de ogen van het dier niet en daar houden we niet zo van. Oogcontact geeft meer zekerheid. Er is op de Veluwezoom onderzoek gedaan naar interactie tussen Schotse Hooglanders en wandelaars. De tolerantiegrens bij deze runderen bleek behoorlijk hoog. Problemen worden vrijwel altijd door de mens zelf veroorzaakt. De dieren kunnen agressief worden als ze te dicht worden benaderd, kalveren hebben, door los lopende honden worden lastig gevallen,enz. De agressie komt vrijwel nooit van de dieren zelf. Toch moet je ze met respect en eerbied behandelen. Het blijven wilde runderen.Veldwerk Nederland heeft een zoekkaart gemaakt, waarmee je makkelijk de grote grazers leert kennen.  Op andere locaties in het Reestdal komen geen “Schotten’ voor. Wel in andere beekdalen in Drenthe, zoals in beekdal Hondstong bij Yde en op landgoed De Vossenberg in het beekdal van Het Oude Diep. Het zijn prachtige dieren en ze verdienen ons respect!

Zoekkaart bestellen? ga naar: http://www.veldwerkwinkel.nl/

meer info over de Schotse Hooglander: http://www.schotsehooglanders.nl/index.php

This entry was posted in Bescherming, Fauna and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>