Nevels in het Eerder Achterbroek

Het artikel “Winter Wonderland” in het magazine  “Buitenleven” van januari/februari 2011 kan niet anders dan inspirerend werken op wandelaars die houden van nostalgische landschappen. Je waant je inderdaad in een tableau vivant uit 1900, zoals journaliste Merel van der Lande het moet hebben ervaren toen ze door boswachter Marion Plagge van Natuurmonumenten werd rondgeleid. Op weinig plekken in ons land is het kleinschalig boerenlandschap van rond het begin van de 20ste eeuw zo mooi bewaard gebleven. Vooral ten noorden van de Janmansweg wordt het landschap bepaald door oude houtwallen, kleine akkertjes, stroompjes, graslandjes en geriefhoutbosjes. Natuurmonumenten maakt in dit gebied de dienst uit. Het is hier goed toeven op een nevelige dag in februari. Oude knoestige eiken bepalen hier de sfeer. Waarom is dit type landschap er bijna niet meer? Wat hebben we in vredesnaam met ons landschap gedaan? Dit soort vragen komen bij je op als je door dit deel van landgoed Eerde loopt. Gelukkig is Eerder Achterbroek voor altijd veilig gesteld. Nou ja, zeker weten doe je dat natuurlijk nooit.  

meer foto’s :http://en.fotoalbum.eu/reestdalalbum/a585553/slideshow

Voor meer info over magazine Buitenleven, klik hier: http://www.anwb.nl/vrije-tijd/bladen/buitenleven

This entry was posted in Geen rubriek, kleinschalig landschap and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>