Waterberging en nieuwe natuur bij het Jodenvonder

Deze week is men begonnen met het ontwikkelen van een laaggelegen gebied in de buurt van het Jodenvonder. Het doel van deze werkzaamheden is tweeledig. Het natuurgebied maakt deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur, die natuurgebieden in ons land met elkaar moet verbinden en de te verwachten wateroverlast als gevolg van het opwarmen van onze planeet vraagt om meer laagtes in het landschap. Natuurvriendelijke (langzaam oplopende) oevers en laaggelegen grasland kunnen prima extra water opvangen en vasthouden als dat nodig is. Beheerder Het Drents Landschap en Waterschap Reest en Wieden werken in dit project dan ook samen om er iets moois van te maken. In de toekomst kan hierdoor ongeveer 5000 kuub water meer dan in de huidige situatie worden vastgehouden. De vrijkomende grond wordt in de randzone langs de N48 verwerkt in een wal. De hogere delen van het gebied worden ingeplant met bos. In de natte overgangszone zal spontaan wilgenstruweel en broekbos ontstaan. De wandelroute ‘Loop van de Reest’ die door het gebied gaat maakt nu nog een gevaarlijke oversteek over de N48. De route is na uitvoering van het plan omgelegd naar de oversteek Nolderweg.

Doel van de ingrepen in het gebied bij het Jodenvonder is om hier uiteindelijk een gevarieerde natuur te laten ontstaan met moeras. De bosaanplant op de hogere delen rond de waterberging zal zich ontwikkelen tot een rijk bos van elzen en berken. In de lagere delen wordt gestreefd naar (spontane) ontwikkeling van broekbos.

This entry was posted in Bescherming, Geen rubriek and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Waterberging en nieuwe natuur bij het Jodenvonder

 1. Wolff says:

  Een vraag zijn er meerdere jodenvonders in het reesdal?
  Bij nolden is mij nu sinds kort bekend.

  Vr gr j wolff

 2. Jan says:

  Dag Koos,
  Er is geen tweede Jodenvonder over de Reest, maar er liggen/lagen wel een heleboel andere bruggen/bruggetjes/vonders/planken.

  Vriendelijke groet,
  Jan

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>