Nieuwe kansen voor de heide op Takkenhoogte

Het was afgelopen weken een drukte van belang op de Nieuwe Dijk in de gemeente De Wolden. Zandauto’s reden af en aan. Op een stuk grasland schraapte een shovel de donkere bouwvoor tot op het gele zand weg. Wat was er aan de hand?Natuurreservaat Meeuwenveen/Takkenhoogte ligt in het beekdal van de Reest. Beekdalen verzorgen de afvoer van water en zijn van grote waarde voor natuur en landschap. Klimaatverandering vraagt om meer ruimte en aandacht voor water. Die ruimte zit vooral in de beekdalen. De overheden in ons land zien in dat beekdalherstel ons in de toekomst kan redden van wateroverlast. Maar er is meer. Takkenhoogte maakt deel uit van de Ecologische Hoofd Structuur (EHS). Natuurgebieden moeten met elkaar verbonden worden om flora en fauna meer kansen te geven in ons dichtbevolkte land. Het kleine beetje natuur dat we nog hebben moet dan wel een goede kwaliteit hebben. Om de kwaliteit en de natuurwaarden van het reservaat Meeuwenveen/Takkenhoogte te verbeteren is een perceel grasland met een oppervlakte van ongeveer 7 ha veranderd in een zandvlakte waar in de komende jaren nieuwe heide moet ontstaan. Het grasland lag als een soort enclave temidden van drie heidereservaten: Takkenhoogte,Meeuwenveen en De Wildenberg. Sinds 2003 was het eigendom van Het Drents Landschap. In 1954 was het nog heide. Nu is de voedselrijke toplaag van het grasland zo’n  30 cm. afgegraven tot op het gele zure zand. Onderzoek heeft uitgewezen, dat de kwaliteit van deze zandbodem zo voedselarm is, dat er in de komende jaren weer nieuwe heide kan ontstaan. De kans is namelijk groot, dat er nog kiemkrachtige heidezaden in de bodem voorkomen. Volgend jaar al moeten de eerste kleine heidezaailingen al te zien zijn. In de gaten houden dus. Oh ja, Wat er met het zand is gebeurd? Dat is gebruikt bij de aanleg van het ecoduct over deN48 bij Linde. Ook een onderdeel van de EHS.

meer info: klik hier

meer info: klik hier

This entry was posted in Bescherming, De mooiste plekjes and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>