Het kerkje van Oud-Avereest

Een opvallend en markant gebouw, zo mag je dit kleine kerkje wel noemen. Het staat op een van de mooiste locaties van de gemeente Hardenberg.Beter klinkt :Het kerkje staat op een van de mooiste locaties  van de gemeente Avereest. Maar dat is nostalgie. De gemeente Avereest bestaat niet meer, die is opgeslokt door een gemeentelijke herindeling. Nu valt Oud-Avereest onder de gemeente Hardenberg.

De kerk van Oud-Avereest heeft een indrukwekkende geschiedenis, want die begint al in de 13e eeuw. Vanuit het Zwartewaterklooster werden kleine kerkjes gesticht. Dat gebeurde in IJhorst, Rouveen en dus ook in Avereest. In 1236 werd een (waarschijnlijk) houten kerkje getimmerd op de plaats waar nu de oude begraafplaats ligt. De vloer zal wel uit kinderkopjes (zwerfkeien) hebben bestaan en een indrukwekkende kathedraal is het bepaald niet geweest. De kerk werd gebouwd op een zandkop, dichtbij het riviertje de Reest. Voor de pastoor werd een boerderijtje gebouwd. De geestelijke vader kon van zijn herderfunctie niet leven en was ook nog boer. Het erf werd “Weeme” genoemd. Het informatiecentrum van Landschap Overijssel, “De Wheem”, dat tegenover de huidige kerk ligt heeft zijn naam hieraan te danken. Het houten kerkje schijnt in 1635 te zijn ingestort. Met steun van de Staten van Overijssel is het gebouw weer opgeknapt en werd in steen opgetrokken. De kerk kreeg zelfs een klok. Deze werd bij gebrek aan een toren opgehangen in een klokkenstoel. De klok kreeg als opschrift “Anno 1636” .In 1698 werd nog een klok aangeschaft. Ook deze werd in de klokkenstoel opgehangen. Deze situatie heeft tot in de 19de eeuw geduurd. Elke zondag trok de eredienst kerkgangers uit de hele omgeving en niet alleen uit Overijssel. Ook vanuit Drenthe, aan de andere kant van de Reest liepen de gelovigen naar de kerk. Zo ontstond een netwerk van “kerkenpaden”,smalle zandpaadjes die allemaal uitkwamen op Oud-Avereest. In 2000 heeft een werkgroep nog een oud kerkenpad hersteld. Achter de kerk,net over de Reest ,staat een informatiepaneel over deze herstelwerkzaamheden. Waarom het kerkje uiteindelijk werd afgebroken is niet helemaal duidelijk, in ieder geval werd in 1853 een mooi stenen kerkje (met torentje) neergezet op een wat lagere plek ten zuiden van het kerkhof. Dat kerkje staat er nu nog. De beide antieke klokken werden in de toren opgehangen, In de tweede wereldoorlog ging de Duitse bezetter er met beide klokken vandoor. Na de oorlog kwam de klok van 1698 weer terug en deze hangt nu in de toren.

In de wintermaanden worden op de derde zondag van de maand koffieconcerten gegeven. En er wordt op deze romantisch locatie natuurlijk getrouwd! De kerk is als Protestantse Kerk Nederland in gebruik. De zondagsdiensten beginnen om 10.00u.

Voor meer foto’s van de kerk en de omgeving, klik hier .


This entry was posted in Geen rubriek, Vroeger en nu and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>