Voorjaarsbloeiers

Voor mensen die last van hebben hooikoorts is dit geen leuk artikeltje, want het gaat onder andere over stuifmeel. En als je last hebt van pollenallergie sla je misschien al dicht als je dit leest en de foto’s bekijkt. De eerste bomen bloeien ! In februari begon de hazelaar al en nu laat op veel plaatsen de els ook al snottebellen zien.  Een bloeiende hazelaar is op afstand goed waar te nemen,want de gele meeldraadkatjes vallen op in een nog kale houtsingel of tuin. De mannelijke katjes van de zwarte els zijn misschien iets minder geel, maar opvallen doet ook deze boom in maart. De twee bomen zijn windbloeiers. De bomen die in deze categorie vallen produceren veel stuifmeel, het stuifmeel is erg licht en wordt geproduceerd door vrij reukloze en matig opvallende bloemen. Insecten zijn dan ook niet erg geïnteresseerd in deze bloeiende bomen. De bloemen bevatten namelijk erg weinig of geen nectar. De hazelaar en de els hebben nog iets gemeen: ze zijn beide eenhuizig. Dat betekent, dat ze mannelijk en vrouwelijke bloemen bezitten. En dat klopt ook wel als je erop let, want aan een tak zie je meeldraad- en stamperkatjes. De meeldraadkatjes zijn mannelijk en produceren de mannelijke voortplantingscellen, die bij planten stuifmeelkorrels genoemd worden. De stamperkatjes zijn vrouwelijk en bestaan uit een stamper met daarin eicellen die door de stuifmeelkorrels bevrucht moeten worden. Bij de hazelaar kun je  het bovenste deel van de stamper, de stempel, goed zien. Dit rood gekleurde sterretje vangt de stuifmeelkorrels op.

Stamperkatjes zijn bij de hazelaar erg klein, je moet goed zoeken om ze te kunnen zien. Uit een bevruchte vrouwelijke bloem ontstaat een hazelnoot. Het gebeurt vaak, dat de meeldraadkatjes veel eerder rijp zijn dan de stamperkatjes. De boom kan zich zelf dan niet bevruchten.

Bij de zwarte els gaat de voortplanting op dezelfde manier. De meeldraadkatjes zien er net als bij de hazelaar uit als ”snottebellen”, maar de stamperkatjes zijn groter en staan op kleine steeltjes. Als ze rijp zijn,zijn ze diep rood gekleurd. Als de vrouwelijke bloempjes bestoven zijn ontwikkelen ze zich in het eerste jaar als groene kegeltjes. Het jaar daarop zijn de kegels pas rijp, zijn dan bruin gekleurd en gaan open staan. De zaadjes vallen er dan uit. De bruine tweejarige kegels  worden ook wel elzenproppen genoemd. Vogels zoals sijsjes en mezen eten de zaadjes graag tussen de schubben van de proppen weg.

This entry was posted in Flora and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Voorjaarsbloeiers

  1. Nieuwenhuis says:

    Betreft vele hazelaars bij ons in de straat, deze bij de 40 jaren oude bomen staan aan de wildekampseweg te wapenveld.Nu komen er klachten binnen betreft allergie betreft de zogenaamde snotterbellen, wat een afval, maar mensen dus de bewoners zijn deze bomen zat, en j.l. is er een handtekening aktie plaats gevonden 31 bewoners wonen aan deze straat met hazelaars bomen en nu inmiddels 30 handtekeningen verzameld voor de gemeente heeft heerde,om deze bomen te verwijderen, optie 1 door gezondheidsproblemen, dan maar niet te praten over blad afval eikels afval en nu de snotterbellen, ook wortelgroei is en wordt een probleem, door ophogende tegels en e.a.
    Maar optie 1 gezondheid.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>