Beeldentuin Havixhorst eert Beatrix

Tot en met oktober 2014 organiseert Beeldenpark de Havixhorst een een bijzondere expositie. In de tuin staan sculpturen van het portret van Koningin Beatrix. Deze eregalerij is samengesteld door conservator Han van Hagen en is afkomstig uit Nederlandse overheidsgebouwen.

Geen enkele vrouw in Nederland is zo veelvuldig geportretteerd als onze voormalige koningin. De bronzen, stenen, glazen of keramieken beelden stonden tijdens haar regeerperiode door heel Nederland. Met de troonswisseling zijn al deze beelden bevrijd van de verplichte aanwezigheid in raadszalen, provinciehuizen, gerechtshoven en andere openbare gebouwen, waar ze hebben meegekeken naar het doen en laten van de Nederlandse burger. Ze hebben plaats gemaakt voor afbeeldingen van Koning Willem Alexander.

Vanaf 1 mei worden meer dan 75 beelden tentoongesteld in de tuinen van de achttiende-eeuwse havezate De Havixhorst. Met verwondering kijken we naar overeenkomsten en verschillen van de beelden. We zien de majesteit glimlachend, streng, starend, statig opgevoerd. De gelijkenis is het eerste wat gezocht wordt. Maar er blijven genoeg vragen over. Wat vertelt de uitstraling, die de kunstenaar in het beeld gelegd heeft over haar persoonlijkheid? In hoeverre legt een kunstenaar zijn visie in het beeld. Hij kent haar immers niet of nauwelijks. Tot welke vrijheid is de kunstenaar in staat of welke ruimte wordt hem gegund? Beeldhouwers als Eric Claus en Nel van Lith waren indertijd de beeldhouwers die van officiële zijde waren aangewezen. Sommige beeldhouwers zoals Pieter d’Hont hadden het geluk dat de Koningin voor hen poseerde. Anderen moesten het doen met een aantal foto’s. Beatrix is geportretteerd door vele bekend en minder bekende beeldhouwers. De geëxposeerde beelden zijn o.a. van Baron Speyart van Woerden, Jacques Maris, Fons Bemelmans, Mari Andriessen, Pieter de Monchy, Sylvia Willink.  Van hun originele plek gehaald en in het beeldenpark geplaatst kunnen de beelden een eigen leven gaan leiden. ( bron :  http://www.eendagjedrenthe.nl/)

 

 

This entry was posted in Geen rubriek and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>