Het moeraskartelblad bloeit

Reestdal-orchidee wordt deze halfparasiet ook wel genoemd. Dat slaat natuurlijk nergens op, want moeraskartelblad is helemaal geen orchidee. Maar ja, bij gebrek aan orchidee├źn wil je toch wat. Voor bloeiende orchidee├źn moet je naar de Drentsche Aa of naar het dal van de Mosbeek in Twente om maar wat te noemen. In het Reestdal kom je deze aansprekende plantenfamilie niet of nauwelijks tegen. Hier zijn planten als dotterbloemen, boterbloemen, zuring en echte koekoeksbloemen de smaakmakers van de natte schrale hooilanden. En natuurlijk het moeraskartelblad. Deze plant kan in het voorjaar de graslanden helemaal paars kleuren. Bij een wandeling over landgoed De Havixhorst zie je ze in de natte hooilanden staan. Samen met de iets lichter gekleurde echte koekoeksbloemen. Dat moeraskartelblad vooral in de benedenloop van de Reest voorkomt heeft te maken met nattigheid. Waar regelmatig hooilanden onder water lopen voelt het moeraskartelblad zich thuis. Het land moet ook niet te voedselrijk zijn, want dan haakt deze plant ook af. Moeraskartelblad zuigt voedingsstoffen uit de omringende grasplanten. Dat is geen sympathiek trekje, maar het werkt wel. Het gras staat er dan wat armoedig bij, groeit nauwelijks en dat levert veel ruimte en licht op. Ratelaars, die wat later bloeien, doen dit ook.

This entry was posted in Flora and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>