Kleine essen kenmerkend voor beekdallandschap langs de Reest

Veel bewoning heeft het Reestdal nooit gekend. Op de hogere zandruggen aan de flanken van het moerassige beekdal van de Reest ontstonden geen dorpen, maar kleine nederzettingen van een paar boerderijen. Esgehuchten worden ze ook wel genoemd. Essen zijn dit geval akkertjes waarop vaak rogge werd verbouwd. In het Reestdal zijn die kleine gehuchtjes nog wel te vinden: Rabbinge, Den Kaat en Den Huizen zijn er mooie voorbeelden van. In Drenthe ontstonden buiten de (brink)dorpen grote essen van vele hectares groot, maar deze ontwikkeling heeft het Reestdal nooit gekend. De akkertjes waren vaak klein en net groot genoeg voor een of twee boerengezinnen. Ze worden eenmansessen genoemd. Tijdens een wandeling vanuit De Wheem in Oud-Avereest kom je er verschillende tegen. Ze zijn vrijwel allemaal in beheer van Landschap Overijssel of Het Drents Landschap. Vaak wordt er winterrogge op verbouwd. In de zomermaanden kleuren de roggeakkers blauw van de korenbloemen.

This entry was posted in Akkerbouw and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>