Boerenerven weer hersteld

Vroeger stond het Reestdal bol van agrarische activiteiten. Aan de randen van het beekdal werden de talrijke boerderijen bewoond door boeren en niet door “burgers en buitenlui”. De boeren richtten het beekdal in en onderhielden het cultuurlandschap. De natte hooilanden aan de Reest werden een paar keer in de zomer gemaaid, kleine essen werden bebouwd met rogge,houtwallen werden aangeplant,boomgaarden werden aangelegd,geriefhoutbosjes werden gebruikt,enz.

Veel boerderijen in het Reestdal hadden gemeenschappelijke kenmerken en dat gold ook voor de inrichting van het erf. De grootste economische bloei deed zich in de 19e  en begin 20e  eeuw voor in de benedenloop van de Reest, het gebied tussen IJhorst en Meppel.

Gelukkig zijn er nog wel agrariërs in het Reestdal,maar zoals overal in ons land  hebben veel boerderijen geen agrarische bestemming meer. Ze worden bewoond door particulieren. Landschap Overijssel en Het Drents Landschap bezitten een aantal monumentale boerderijen (vaak met erfpacht) en streven op deze erven naar een streekeigen inrichting. Het project “Boerenerven in het Reestdal” wil graag zoveel mogelijk particulieren bewoners en agrariërs vragen om het boerenerf weer  typische Reestdalkenmerken te geven. Het gaat dan vooral om erfbeplanting, die vroeger ook door boeren werd gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn meidoorn,beuk,veldesdoorn,linde en walnoot. Maar ook  windsingels van meidoorn,sleedoorn,lijsterbes. Zelfs de aanleg van een eikengaard behoort tot de mogelijkheden. Bewoners van boerenerven kunnen kosteloos advies krijgen over een goede erfbeplanting en beplanting kan aangeschaft worden met een korting van 70%. In het afgelopen voorjaar zijn al meer dan 30 erven beplant.

Voor meer informatie klik hier:

http://www.landschapoverijssel.nl/home/nieuws/%E2%80%98doe-mee-aan-erven-in-het-reestdal%E2%80%99-.html

http://www.landschapsbeheerdrenthe.nl/default.aspx?artID=155

 

Voor foto’s van karakteristieke bomen en struiken in het Reestdal , klik hier

http://nl.fotoalbum.eu/reestdalalbum/a286749

This entry was posted in Boerderijen, Geen rubriek and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>