Levensboom in het bovenlicht

levensboomEen van de kenmerken van een Reestdalboerderij is de levensboom in het bovenlicht. Het bovenlicht is het raam dat zich boven de deur bevindt. In andere delen van ons land komt de levensboom als ornament overigens ook voor. Het is niet typisch van deze streek.

De levensboom is vaak van gietijzer en meestal wit van kleur. De boom heeft een symbolische functie. Met zijn wortels in de bodem en de takken gericht naar boven kan hij worden gezien als een verbinding tussen hemel en aarde.reestdalboerderij op De Pieperij

Sommige mensen zien de levensboom als een bemiddelaar tussen mensen en goden. Anderen zijn van mening dat de boom de eeuwigheid symboliseert. In het voorjaar komen de knoppen uit, het groeien gebeurt in de zomer, vruchten en zaden worden verspreid in de herfst en in de winter is er rust. Maar daarna begint alles weer opnieuw, elk jaar weer…………
Tijdens een fiets of wandeltocht door het Reestdal is het wel aardig om eens naar het bovenlicht van oude boerderijen te kijken.

This entry was posted in Boerderijen and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Levensboom in het bovenlicht

  1. Piet Kuijten says:

    Een levensboom in een bovenlicht heeft naar mijn idee ook een functie. Natuurlijk symboliseert een levensboom iets, dat kan zijn hemel en aarde of groeien enz. Bedoeld ook is om dat bovenlicht meer te beveiligen. Door die metalen steun wordt het oppervlak kleiner, dus minder aantrekkelijk voor inbrekers!
    Heb ik ooit ergens eens gelezen maar ik weet niet meer waar. Dat kan best al een hele tijd geleden zijn, ik ben reeds 74 jaar, en kom ook uit een oud boeren dorpje. Mogelijk is daar nog wel ergens informatie over te vinden, zou ik ook wel aardig vinden om dat te weten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>