Levensboom in het bovenlicht

levensboomEen van de kenmerken van een Reestdalboerderij is de levensboom in het bovenlicht. Het bovenlicht is het raam dat zich boven de deur bevindt. In andere delen van ons land komt de levensboom als ornament overigens ook voor. Het is niet typisch van deze streek.

De levensboom is vaak van gietijzer en meestal wit van kleur. De boom heeft een symbolische functie. Met zijn wortels in de bodem en de takken gericht naar boven kan hij worden gezien als een verbinding tussen hemel en aarde.reestdalboerderij op De Pieperij

Sommige mensen zien de levensboom als een bemiddelaar tussen mensen en goden. Anderen zijn van mening dat de boom de eeuwigheid symboliseert. In het voorjaar komen de knoppen uit, het groeien gebeurt in de zomer, vruchten en zaden worden verspreid in de herfst en in de winter is er rust. Maar daarna begint alles weer opnieuw, elk jaar weer…………
Tijdens een fiets of wandeltocht door het Reestdal is het wel aardig om eens naar het bovenlicht van oude boerderijen te kijken.

This entry was posted in Boerderijen and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>