Boomklever maakt dankbaar gebruik van de nestkast

Het gaat erg goed met de boomklever. Opmerkelijk goed zelfs. In de jaren ’70 van de vorige eeuw werd het aantal broedparen geschat op zo’n 5000 exemplaren, nu heeft men het over rond de 20.000 broedparen! Hoe dat komt ? Er zijn verschillende theorieën over. De meest gehoorde is het ouder worden van de bossen en de toename van dood hout in het ecosysteem. Natuurlijke bossen leveren meer voedsel en de kans op het vinden van een holte om te broeden is ook groter dan in productiebos.

Met dank aan de grote bonte specht

Een andere theorie gaat over de toename van de spechten in de Nederlandse bossen, parken en landgoederen. Vooral de grote bonte specht doet het de laatste jaren erg goed. Boomklevers maken zelf geen holte. Ze zijn afhankelijk van natuurlijke holtes of verlaten spechtengaten. Het is dus mogelijk, dat boomkevers meeliften op het succes van de grote bonte specht.

Metselaar 

In bossen die nog niet zo oud zijn kunnen nestkasten voor de boomklever onderdak bieden. De nestkastopening moet dan niet te groot zijn, anders metselt de vogel de opening voor een deel dicht. Dat gebeurt met lemige modder, maar hondenpoep gebruiken ze soms ook als specie. Ook het dak wordt vaak aan de randen van de kans vast geplakt. Hij kan het gewoon niet laten.

nestkast biedt soms onderdak aan boomklever

Broedtijd 

Boomklevers broeden vroeg. Half april zitten ze vaak al op de eieren. Na een week of twee komen de 6-9 eieren uit. Net als bij de bonte vliegenvanger broedt alleen het vrouwtje. Hij komt haar van voedsel voorzien. Het nest is gemaakt van schorsschilvers en dode blaadjes. Als de jongen uitkomen duurt het nog meer dan drie weken voordat ze uitvliegen.

Klik hier voor het geluid van de boomklever.

 

This entry was posted in Fauna and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to Boomklever maakt dankbaar gebruik van de nestkast

  1. Laurens Hoogman says:

    Heb elke dag, met de verrekijker, genoten van het metselwerk tegen m’n nestkastje. Nu is waarschijnlijk de tijd aangebroken om het binnenin aan te kleden.Ze vliegen af en aan met dorre blaadjes etc. Er wacht mij nog een mooie ,verrekijkende, periode!! Van een boomklever had ik dit nog niet eerder meegemaakt. Groet,Laurens.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>