Effect drempels en verondiepingen ?

Het waterschap Reest en Wieden heeft het herstelproject Reestdal afgerond. Er is veel gerealiseerd: knijpstuwen, verondiepingen, drempels, vistrappen, winterbedden, het is nogal wat. Het project “Samen over de Reest” is zelfs genomineerd als Beste waterbergingsproject met aandacht voor ruimtelijke kwaliteit” Het moet concurreren met twee andere projecten in het land. Op 30 november is de uitslag bekend.

winterbed Reest bij de Paardelanden

Water bergen

Een van de doelstellingen is het water langer vasthouden (bergen) in het beekdal, zodat de benedenloop (lees: Meppel en omgeving) bij extreme neerslag niet al het afgevoerde regenwater moet verwerken. Dat betekent dus meer water in de boven-en middenloop van de Reest. Maar…. werkt het?

winterbed Paardelanden in oktober 2015

Paardelanden

De bovenloop van de Reest ligt ten noorden van Dedemsvaart. De Reest kronkelt als een klein slootje door de hooi-en graslanden van De Paardelanden en Noord Stegeren. Het waterschap heeft op deze locatie een stuwtje weggehaald, een winterbed aangelegd en een aantal vistrappen gemaakt. En verder stroomafwaarts liggen drempels en is de Reest op een aantal plekken ondieper gemaakt. Na de regenval van de afgelopen dagen is de het slootje veranderd in een brede beek. Het winterbed is nu een waterbed. In het verleden zag je de Reestlanden hier vrijwel nooit zo nat. Zien we hier het effect van het genomineerde project ? Dat zou mooi zijn.

This entry was posted in De Reest and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>