Beleef de nestkast 2 : de bonte vliegenvanger is er!

Vandaag weer even een rondje langs de nestkasten gemaakt. Van de 20 kasten zijn er 18 bezet. Niet slecht. De mezen zitten bijna allemaal op hun nest. Ze blijven rustig zitten als ik een blik in de kast werp. De broeddrang is duidelijk groter dan de angst. Op hoeveel eitjes ze zitten, ik weet het niet en ik wil het niet weten ook. Daar kom ik later nog wel achter. Laat ze maar lekker zitten! Gelukkig is de bonte vliegenvanger weer back in town. Vier paartjes hebben een kast bezet. In één nest ligt een ei. De andere nestjes liggen er nog wat verlaten bij. Bonte vliegenvangers zijn de laatste tijd hot in vogelkringen. Er zijn ornithologen in dit land, die beweren dat deze vogel straks niet meer in ons land voorkomt. Door de opwarming van de aarde loopt het voedselaanbod (rupsen) niet meer synchroon met de voedselbehoefte van uitgekomen jonge vogels. En dat gaat problemen opleveren. Hierover later meer.

Bonte vliegenvangers maken een komvormig nest van bladeren, gras, boomschors, mos en korstmos. Ze bekleden het nest met haar,schors, soms met wol en veertjes. Het ziet er karakteristiek uit. Het vrouwtje bouwt het nest. Meestal bestaat het broedsel uit 5-7 eieren. Ze zijn prachtig lichtblauw gekleurd. De datum waarop het eerste ei wordt gelegd schuift de laatste jaren wat naar voren. Het vrouwtje broedt en wordt door het mannetje gevoerd. Als het laatste ei is gelegd begint het broeden. Dat proces duurt 12 toto 15 dagen. Maar zover is het nog niet.

This entry was posted in Beleef de nestkast, Fauna and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>