Beleef de nestkast 3: jonge vogels in de kast!

De derde nestkastronde vandaag. Benieuwd wat er allemaal te zien is. Twee kasten blijven leeg, daar is duidelijk geen belangstelling voor. De andere achttien zijn allemaal bezet. De vier stelletjes bonte vliegenvangers hebben gedaan wat er van hen werd verwacht: een nest maken en eieren leggen. In één kast blijft het vrouwtje rustig op de eitjes zitten als ik de kast open doe. Ik kan het vogeltje in alle rust fotograferen. In de andere drie kasten liggen de broedsels onbeheerd. In één nestje liggen zes eieren. Straks, als alle eitjes zijn gelegd ( zeven eieren is heel normaal) worden ze bebroed. In een andere kast vliegt een koolmees van het nest. In het kastje stinkt het naar rottend vlees. Er ligt een half verteerd stoffelijk overschot van een vrouwtje bonte vliegenvanger half onder het nestmateriaal. Het lijkt erop, dat op deze plaats delict vreselijk is gevochten tussen de dames koolmees en bonte vliegenvanger en dat de laatste de strijd heeft verloren. Vrouwen onder elkaar!! Prachtig is een nestje met jonge pimpelmezen van nog geen dag oud! Een paar eitjes moeten nog uitkomen. Wat zijn ze kwetsbaar! Kaal,blind, hulpeloos en nauwelijks nog in staat om hun eigen lichaamstemperatuur op peil te houden.In een andere kast zijn jonge koolmezen al een stukje verder in hun ontwikkeling. Al een klein beetje dons op de kop en bovenrug. De eerste slagpennetjes kun je al zien. Het allermooist zijn de opvallende lichtgele snavelranden. Als de bek van jonge mezen open gaat is de binnenkant oranje-rood. De oudervogels worden zo geprikkeld om in de gekleurde ruimte zoveel mogelijk voedsel te proppen. Meer is het eigenlijk niet.

zie ook: http://www.beleefdelente.nl/

This entry was posted in Beleef de nestkast, Geen rubriek and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to Beleef de nestkast 3: jonge vogels in de kast!

  1. Karla Falkena says:

    Heel erg mooi verhaaltje! Prachtige foto’s!
    Ik ben zelf al vanaf een klein meisje gek van vogels, zou zelf ook wel graag bij mij in de buurt de nestkastjes willen onderzoeken en onderhouden, maar ik zou niet weten je daar terecht komt als vrijwilliger.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>