Beleef de nestkast 5: mezen vliegen uit!

De kool- en pimpelmezen gaan nu echt met hun leventje beginnen. Een paar nestkasten zijn al leeg. Die jongen zijn dus inmiddels de wijde wereld in. Dat is een gevaarlijk experiment. De veilige nestkast wordt ingeruild voor een bos vol met vijanden. Vlaamse gaaien,kraaien en sperwers bijvoorbeeld lusten wel een meesje. En de nachten zijn zo koud! En is er wel genoeg voedsel? Gelukkig worden de jongen eerst nog wat geholpen door de ouders, maar er komt een moment dat ze het alleen moeten doen. En gaat dat lukken? We weten dat veel jonge vogels de eerste weken niet doorkomen. Gelukkig zijn de broedsels groot, maar leuk is het niet. De bonte vliegenvangers hebben nu jongen. In één nestkast komen de eieren net uit. Drie kale blinde hulpeloze jongen liggen tussen drie eieren die nog moeten uitkomen. In een andere kast zijn de zes jongen al wat verder in hun ontwikkeling. Nog steeds rupsen genoeg in het bos ! De eiken zijn bijna helemaal kaal gevreten.

Hopelijk is er nog genoeg eiwit voor handen als de bonte vliegenvangers straks wat groter zijn. Een aantal kasten met kool- en pimpelmezen staat op uitvliegen. De jongen zijn er helemaal klaar voor, ze zitten goed in hun veren en je merkt dat ze onrustig zijn. Als ik de volgende week terugkom zijn ze ook weg!

Kijk ook op: http://www.beleefdelente.nl/

This entry was posted in Beleef de nestkast, Geen rubriek and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>