Het Nederlandse Landschap, niet alleen maar kommer en kwel…

Frank Berendse, hoogleraar natuurbeheer en plantenecologie, wandelde en fietste de afgelopen twee jaar door Nederland om de staat van de Nederlandse natuur te onderzoeken. Hij werd er afwisselend vrolijk en somber van. De stemming werd bepaald door de functie die het landschap vervulde. Op locaties waar de agrarische bedrijfsvoering de boventoon voerde was somberheid troef. Veel “groen asfalt” ,zoals uitgestrekte monotone landerijen met  Engels raaigras of maïs. Het intensief bewerkte boerenlandschap wordt door Berendse “Het dode land van Braks en Bleker” genoemd.”Ik noem ze de rentmeesters van de verschroeide aarde”. Gelukkig zijn er nog een heleboel plekken in ons land waar de biodiversiteit nog behoorlijk op peil is. Dat zijn dan vaak wel de locaties waar de kleinschaligheid bewaard is gebleven. Of de beschermde natuurgebieden. Dankzij inspanningen van de natuurbescherming is er nog veel te genieten in dit land. Maar juist dit beheer staat momenteel onder grote druk. Minder geld voor natuurbeheer zal snel leiden tot verlies van tientallen soorten.Met zijn boek boek wil Frank Berendse proberen het draagvlak voor natuur terug te brengen. “Ik heb gezocht naar een toegankelijke vorm waarin ik mijn kennis kan aanbieden. Ik moest op zoek naar avontuurtjes, die ik de lezer kan voorschotelen

Het boek “Natuur in Nederland” is een standaardwerk voor iedereen die zich in Nederland op een of andere manier met de natuur bezig houdt. Het beschrijft tien landschapstypen, zoals rivierenland, de hoogvenen van het oosten, het zeekleilandschap en natuurlijk ook de beekdalen op het lage zand. Verder staan op website www.natuurinnederland.nl wandelingen, die vrij te downloaden zijn. Het beekdallandschap in Drenthe wordt vertegenwoordigd door een wandeling door het beekdal van het Anloërdiepje. De route start in Anloo.

ArtikelTrouw :http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/2934044/2011/09/28/Nederland-heeft-meer-dan-het-dode-land-van-Braks-en-Bleker.dhtml 

Wandeling bij Anloo: http://www.natuurinnederland.nl/pdf_bestanden/2-5beekdalen-Anlooerdiepje.pdf 

Website over het boek: http://www.natuurinnederland.nl/

This entry was posted in Algemeen, Nederland wandelland and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>