Beekdalletje Hondstong koestert meisje van Yde

Je moet het echt opzoeken, anders ga je er zo aan voorbij. Het beekdal van de Runsloot, ook wel beekdal Hondstong(en) genoemd. Het gebiedje is maar iets meer dan honderd meter breed, het beekje meandert hooguit een anderhalve kilometer en de wandeling die beheerder Het Drents Landschap er heeft uitgezet is slechts 4,5 kilometer lang. Het kleine beekdal heeft de kaalslag van de Drentse natuur in de vorige eeuw overleefd. Hier geen ruilverkaveling, rechte akkers, strakke graslanden en uitgediepte saaie sloten, maar een beekdallandschap waarin je alle typische kenmerken van een Drents beekdal nog kunt lezen: houtwalletjes bijvoorbeeld, die loodrecht op de beek staan en het landschap opdelen in kleine hooilandjes en een grenswal, een brede houtwal die parallel aan de beek loopt en de grens vormt tussen het beekdal en het aangrenzende boerenland. Eiken en zwarte elzen bepalen hier het beeld. Maar dit alles is niet wat dit beekdalletje zo uniek maakt. Het is de vondst van het “Meisje vanYde” die ┬áHondstong op de kaart zet. Borden geven de richting naar de plek aan. Het oude inmiddels wat scheefgezakte infopaneeltje over de vondst van Nederlands beroemdste veenlijk staat er nog steeds, maar op steenworp afstand ligt nu het indrukwekkende monument Gebroken Cirkel, gemaakt door beeldend kunstenaar Derk den Boer. Gewoon gaan kijken en combineren met een wandelingetje door een stukje Drenthe van honderd jaar terug.

Wandelen?

http://www.drentslandschap.nl/wp-content/uploads/2012/05/beekdalhondstong.pdf

Wat is hondstong?

http://www.youtube.com/watch?v=n-2OcwTq2mk

Over meisje van Yde

https://www.youtube.com/watch?v=EMA6KksiQ18

Verhaal over de vondst

https://www.youtube.com/watch?v=LraYSngC1HI

 

 

 

This entry was posted in Andere beekdalen and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>