Beekdal Hondstong(en)

Het beekdal dat we in dit artikel beschrijven is dat van een klein beekdal met de naam Hondstong(en). Het beekje dat hier door heen stroomt is de Runsloot. Het terrein is eigendom van het Drents Landschap en ligt tussen Vries en Yde in het noorden van de provincie Drenthe.

De naam “Runsloot” is een prima benaming, want het watertje is inderdaad niet breder dan een sloot en je moet erg goed opletten om het beekje te zien. Het Drents Landschap heeft hier een leuke korte wandelroute van ongeveer 5 kilometer uitgezet, een wandeling door een eeuwenoud landschap.

Ruilverkaveling

In 1960 wist de organisatie de eerste graslanden in de Hondstong te verwerven. (Hondstong is een streeknaam voor de paardenbloem.) In de jaren 50 was het onheil echter al geschied. Zoals in zoveel Drentse beekdalen was de ruilverkaveling de grote boosdoener.
In de geest van die tijd werd het noordelijk en zuidelijk deel van de Runsloot rechtgetrokken en de omliggende gebieden werden sterk ontwaterd. Alleen in de middenloop mocht de beek haar natuurlijke loop behouden. Het ging toen om zo’n anderhalve kilometer en dat stukje is er gelukkig nog. Het is nu in goede handen van het Drents Landschap.

Natuurontwikkeling

Begin jaren 90 is men aan de noordwest zijde van het reservaat gestart met een natuurontwikkelingsproject. Doel: de hoge zandgronden langs de beek hun oude functie weer teruggeven. Deze landen bestonden uit aardappellanden. De bovenste laag werd verwijderd om het gebied te verschralen en maatregelen werden getroffen om de toevoer van voedselarm kwelwater weer op gang te brengen. Nou, deze opzet lijkt aardig gelukt, want het Drents Landschap meldt dat in deze verschraalde terreinen al meer dan 175 soorten planten zijn waargenomen.

Wandelroute

Bij het begin van de wandelroute loop je eerst door dit terrein en inderdaad, half augustus staat het nog stijf van de planten: zonnedauw, dopheide, watermunt, waterweegbree, wateraardbei, tormentil,enz. In kleine plasjes en vennetjes wemelt het van de kleine groene kikkertjes. Het gonst van het leven. En dat allemaal op een voormalige aardappelakker ! Nieuwsgierige Schotse Hooglanders kijken van een afstandje toe. Waarom gaan die koeien altijd net op de officiële wandelroute liggen ? Uit respect lopen we toch maar een stukje om. Prachtige dieren, maar je weet het nooit. Parallel aan de beek loopt een eeuwenoud zandpad. Van hieruit zijn een paar typische beekdalkenmerken goed te zien. Een dichte boswal vormt de grens tussen het lage beekdal en de hogere zandgronden en de houtwalletjes die vroeger dwars op de beek werden aangelegd om kleine hooikampjes te vormen zijn voor een groot deel nog goed bewaard gebleven. Het Drents Landschap heeft ook een aantal houtwallen opnieuw aangeplant. Op oude topografische kaarten kun je in Drenthe nog oude beekdalen herkennen aan het “visgraatmodel” .

Meisje van Yde

Langs het oude zandpad staat ook een informatiebord over de vondst van het bekendste veenlijk van onze geschiedenis: het meisje van Yde. Hier werd in 1897 in een veengat het lijk van een jong meisje gevonden. Inmiddels weten we dat ze rond de jaartelling is omgekomen. En we weten ook, dat ze gewurgd is en dat ze een diepe steekwond had. Dit meisje is één van de “topstukken” uit de collectie van het Drents Museum in Assen. Het veentje waar ze werd gevonden bestaat niet meer. Het is al jaren intensief bewerkt boerenland. Toch ben je onder de indruk als je ven stil staat op zo’n plek en de informatie leest. Wie het meisje van Yde echt geweest is, we zullen het nooit weten.
Opmerkelijk is het moment waarop je als wandelaar over het weggetje Yderholt loopt. Bij het oversteken van de Runsloot zie je aan de ene kant van de weg de natuurlijke loop van het beekje de Runsloot en aan de andere kant de gekanaliseerde beek na de ruilverkaveling. Een botsing tussen een eeuwenoud cultuurlandschap met het moderne agrarische land, zoals we dat bijna overal in ons land tegenkomen. Verder kun je genieten van kleine hooilandjes, beekbegeleidende bosjes, oude wegen en natuurlijk hier en daar de kronkelende, maar o zo smalle Runsloot.
De route is uitgezet met paaltjes met een paarse kop.

Drents Museum in Assen

Het Drents Museum is een bezoek meer dan waard. Behalve een permanente expositie van Drentse veenlijken, is er altijd van alles in dit museum te beleven. Op de website van het museum staat achtergrond informatie over de vondst van het meisje van Yde:

 

 http://www.drentsmuseum.nl/index.cfm?pid=80

 Fotoalbum

Voor een sfeerimpressie kunt u een kijkje nemen in het fotoalbum. Als u hier doorklikt vindt u een diashow over dit vrij onbekende beekdal.

 http://nl.fotoalbum.eu/reestdalalbum/a236188 

 

De wandeling van Het Drents Landschap kunt hier vinden. Het is mogelijk om via de website van het Drents Landschap de route te downloaden. Klik op :Hondstong,Yde

http://www.drentslandschap.nl/ErOpUit/Wandelroutes.aspx

This entry was posted in Andere beekdalen, Natuur and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>