De weidebeekjuffer zegt dat het water goed is

Indicatoren. Biologen gebruiken ze graag. Een indicator is een soort of aantal soorten dat representatief en typerend is voor een specifieke toestand van een ecosysteem. Die toestand kan net zo goed slecht als goed zijn. Brandnetels vertellen iets over de hoeveelheid stikstof in de bodem.  De gele waterkers is een waterplant die vooral houdt van gemiddeld voedselrijk water ( komt veel langs de Reest voor, de beek is dus voedselrijk), de visotter kan alleen gedijen in schoon water, enz. Van de weidebeekjuffrer wordt gezegd, dat deze libelle een indicator is voor schoon stromend water. Het ligt echter wat genuanceerder. Hiervoor is een bezoekje aan de website libellennet.nl de moeite waard. Over de leefomgeving (habitait) van de weidebeekjuffer zegt deze informatieve website:

De habitat betreft vrijwel altijd stromend water, met een vrij hoge zuurstofverzadiging. De hoogste dichtheden worden bereikt op plaatsen met een afwisselend, natuurlijk verloop van de beek, waardoor snel en langzaam stromende delen aanwezig zijn. Het water moet ten minste voor een deel in de zon liggen. Een ruige, overhangende oevervegetatie is belangrijk als zitplaats voor imago’s. Delen zonder deze vegetatie worden gemeden. In het water moeten voldoende drijvende of in het water hangende planten aanwezig zijn voor de ei-afzet. 

Reest

Wat de Reest betreft klopt dit wel aardig. Het water van het beekje stroomt altijd, de ene dag wat sneller dan de andere. De oevers zijn op veel plaatsen begroeid met lisdodde, gele lis, valeriaan, enz. Het landschap is open, er komt veel zon in en op het water. Echt zuurstofrijk en helder is de Reest niet, het is van oorsprong een veenbeek en al dat organisch materiaal is er nog. De Reest zit ‘s zomers vol met waterplanten. De beek wordt niet, zoals vroeger wel gebeurde, regelmatig geschoond.

Echte libellen en juffers

Libellen worden verdeeld in twee groepen: de juffers en de echte libellen. Als je goed kijkt zijn ze makkelijk van elkaar te onderscheiden. Bij juffers zijn de voor-en achtervleugels gelijk van vorm. Als ze op een plant zitten houden ze  de vleugels langs het achterlijf gevouwen. De ogen van juffers raken elkaar niet. Bij de echte libellen zie je precies het tegenovergestelde: vleugels zijn niet gelijk en gespreid als ze op een waterplant zitten en de grote facetogen liggen dicht tegen elkaar.

Het is een fascinerende wereld die van de libellen. Voor meer informatie is de prachtige site libellennet.nl een aanrader. Een heel erg overzichtelijk en handzaam boekje is het door de KNVV uitgegeven Libellen in beeld. Een uitgave uit een mooie serie. Het boekje is helaas  niet overal meer verkrijgbaar.

Op Youtube vind je mooie filmpjes over de weidebeekjuffer. Zoals deze.

This entry was posted in Fauna and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to De weidebeekjuffer zegt dat het water goed is

  1. Ralph says:

    Een van de mooiere juffers, komen ze langs heel de Reest voor of alleen op bepaalde plekken?

    Groet Ralph

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>