Spin op de heide

Zeven Belgen op van de tien zeggen dat ze schrik hebben voor spinnen. En een op de vijf Belgen en Nederlanders vinden spinnen in huis onhygiënisch. Dat blijkt uit een internationale enquête van de Belgische Arachnologische Vereniging ARABEL over angst voor spinnen. Bij drie op de tien mensen zou die angst zo’n ernstige vorm aannemen, dat we kunnen spreken van een echte spinnenfobie of arachnofobie. Waarschijnlijk is het de meest voorkomende vorm van dierenfobieën. (bron: www.gezondheid.be)

Mooie dieren

Angst blokkeert genot. Jammer, want als je de tijd neemt om naar een spin te kijken en ook op het gedrag van het dier let, ontmoet je een wonderlijke wereld. Spinnen zijn overal. De spin op de foto is de viervlekwielwebspin, Araneus quadratus. Herkenbaar aan het (vaak) heldergroene achterlijf en de contrastrijke poten. De spin is gefotografeerd op het Rabbingerveld, had een libelle in de vangdraden gevangen en was bezig het insect leeg te zuigen.

Spinnen determineren 

Stel, je ziet een spin en wilt deze geleedpotige op naam hebben. Spinnengids in huis? Zeer waarschijnlijk niet. Iemand vragen, die “veel van de natuur weet”? Kans is klein dat ie honderden spinnen kent. Wat dan?  Bezoek dan de meest uitgebreide website over spinnensoorten. De website geeft geen informatie over het leven van spinnen, alleen over soorten. Allemaal ingedeeld naar familie en geslacht. Met erg veel foto’s! Je hebt geen idee hoeveel soorten spinnen er in ons land voorkomen.

 

This entry was posted in Fauna and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>