Het water van de Reest

troebel water in de Reestop zoek naar waterdiertjesAls de helderheid van het water de kwaliteit van het oppervlaktewater bepaalt is de Reest een vies riviertje. Het water van de Reest ziet er bruin en onaantrekkelijk uit. En helder is het dus ook niet. Maar wat zegt dat over de biologische kwaliteiten van het water? Niet zo heel veel. De waterkwaliteit is wel te meten aan de waterdiertjes die er in voorkomen. Komen er veel rode muggenlarven in voor of éénoogkreeftjes, dan is het water vervuild. Vang je veel libellenlarven of zie je schaatsenrijdertjes over het water lopen, dan is dat een goed teken. Er is dus een relatie tussen de waterdiertjes die je vangt en de waterkwaliteit.

Leerlingen van klas 2 atheneum van het Vechtdal College in Dedemsvaart onderzochten op een mooie septemreestprojectbermiddag de waterkwaliteit van de Reest. Op meerdere plekken werd met schepnetjes het water afgezocht naar waterdiertjes. En met succes! De leerlingen vielen van de ene verbazing in de andere. Wat een verscheidenheid aan leven! Met behulp van een waterdierentabel werden de beestjes op naam gebracht. De volgende waterdiertjes werden o.a. aangetroffen:

- vlokreeftje

- zoetwaterpissebed

- schaatsenrijder

- duikerwants

- larve van de waterjuffer

- steenvlieglarve

- libellelarve

- bootsmannetje

 libellenlarveOpvallend is dat deze soorten vrijwel allemaal gerelateerd worden met schoon water. De  Reest heeft op de bodem nog een dikke laag veen liggen. Dat veroorzaakt de troebelheid van het water. Dit zegt dus niets over de kwaliteit van het water, want die is goed.                      

This entry was posted in De Reest and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>