Veel mensen kennen havervlokken van hun ontbijt, bijvoorbeeld als onderdeel van de muesli in de yoghurt of kwark. Veel minder consumenten kennen het gewas haver en hebben deze graansoort nog nooit zien groeien. Dat is ook wel een beetje logisch, want haver is geen opvallende plant. Het wordt niet mooi goudgeel zoals rogge of tarwe en de haverkorrels staan ook niet dicht in een aar. Toch moet je er niet zomaar aan voorbij lopen. Neem eens de moeite om haver eens van dichtbij te bekijken. Als je een akker tegenkomt, want zoveel haver wordt er nu ook weer niet verbouwd. In Nederland ongeveer 1800 ha per jaar. ( tarwe meer dan 140.000 ha) Rijpende haverkorrels zijn erg fotogeniek en in combinatie met akkerflora als korenbloem of wikke kun je mooie foto’s maken.
Haver bevat geen gluten. Wetenschappelijk is aangetoond dat haverproducten een goede invloed hebben op onze gezondheid. Er zijn meerdere websites die haver als voedingsmiddel aanbevelen:
-over de wetenschap die aantoont dat haver gezond is
-over de geneeskracht van haver
De natuurwerkgroep de Reest heeft in april een perceeltje haver ingezaaid en er een infopaneel geplaatst. Het akkertje staat er erg mooi bij. De haver heeft vrucht gezet, maar is nog niet rijp. De es wordt niet geoogst. Het gewas blijft staan en de vogels en andere dieren in het Reestdal mogen er dan van genieten.