De laatste hazelaars bloeien

De hazelaar is de eerste boom die in bloei komt. In de zachte winter van december en januari bungelden ontelbare meeldraadkatjes in de wind. Toen al. In kale houtsingels vallen die geelgekleurde “snottebellen” ook wel op. Dit zijn ook de veroorzakers van de eerste hooikoortsaanvallen in de winter. Minder zichtbaar is de vrouwelijke bloeiwijze.

De website Flora van Nederland zegt er dit over: De vrouwelijke bloemen zitten met drie tot vier stuks in een klein knopjes bij elkaar in de oksels van bladeren. Tijdens de bloei zijn de rode stijlen met de stempels te zien; ze vallen dan pas echt op. Na bevruchting groeien de vruchtbeginsels uit tot een noot. Deze is aanvankelijk omgeven door een klokvormige gesloten krans van ingesneden schutblaadjes, die niet veel groter zijn dan de vrucht of noot zelf. De Hazelaar is pas na 10 jaar volwassen en gaat dan vrucht dragen. 

Dit bericht is geplaatst in Flora en getagd . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>