De roodborsttapuit voelt zich thuis in het Reestdal

De biodiversiteit in ons land staat onder druk. Met veel soorten planten en dieren gaat het niet goed. Dieptepunt: het grootschalige agrarische landschap. Daar zie je en hoor je bijna niets meer. De natuur wordt daar weggesaneerd door verlaging van de grondwaterstand, vermesting, gebruik van zwaar materiaal, het gebruik van gewasbeschermers. (lees: gifstoffen) Gelukkig is het landschap op een aantal plekken de laatste decennia nog redelijk intact gebleven. Daar kom je nog wel eens leuke vogeltjes tegen. Een voorbeeld van zo’n mooie vogel is de roodborsttapuit.

Ruige vegetatie 

De roodborsttapuit is zo mooi, dat je automatisch denkt : “Dan zal ie ook wel erg zeldzaam zijn”. Die theorie gaat echter niet op. De laatste 25 jaar is het aantal broedpaartjes behoorlijk toegenomen. Roodborsttapuiten profiteren van natuurontwikkelingsprojecten, waarbij landbouwgrond wordt omgezet in natuur. Het landschap verandert dan in een biotoop met veel ruige vegetatie met hier en daar een boom of struik. En dat is nu net wat de roodborsttapuit graag wil: een uitkijkpost over een vlak landschap met veel insecten. Vroeger kwamen ze vooral op de heide voor, maar tegenwoordig vind je ze ook in ruig grasland , in de duinen en op lege bedrijventerreinen. Het Reestdal heeft meerdere plekjes waar de roodborsttapuit zich thuis voelt. De vlakte van Takkenhoogte bijvoorbeeld of langs ruige slootjes van de natte hooilanden. Als er maar uitzicht is. En voedsel natuurlijk.

Prachtige vogel 

Een mannetje roodborsttapuit in de verrekijker, zingend bovenin een eenzame struik, je wordt er alleen maar vrolijk van. Wat een schoonheid! Zijn zwarte rug, de roodoranje buik en witte hals, wat een prachtige vogel! Het vrouwtje mag er ook zijn. Iets minder gekleurd, maar opvallend genoeg. Roodborsttapuiten zijn ook erg voorspelbaar in gedrag. Dan weer genietend van het uitzicht vanuit een struik, dan weer verdwijnend op zoek naar voedsel. Maar altijd weer terug naar die uitkijkpost. Neem de tijd (en afstand) en blijf er een poosje naar kijken. Je wordt absoluut beloond.

 

Dit bericht is geplaatst in Fauna en getagd . Bookmark de permalink.

1 Reactie op De roodborsttapuit voelt zich thuis in het Reestdal

  1. Geesje zegt:

    Heel toevallig, vandaag zat er één bij ons achter het huis, vond het een hele mooie vogel en had die nog nooit eerder gezien, rode borst en zwart kopje, donkere rug.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>