Diefstal in de tuin van Dickninge

Gaatjes in de bloemen van de holwortel

Beleef de lente ! Wie kent die website niet ? Meer dan tien soorten vogels worden met webcams gevolgd in hun meest intieme periode. Eigenlijk een onfatsoenlijke schending van hun privacy, maar ze hebben er geen last van. Elke dag kijken duizenden volgers naar parende zeearenden, broedende steenuiltjes, klepperende ooievaars en badderende appelvinken. Het zijn prachtige beelden, maar de beleving van al dit voorjaarsgedoe gebeurt op het scherm van een smartphone of tablet. De lentebeleving is puur digitaal. Surrogaat dus. Het echte voorjaarsgevoel krijg je buiten, op een zonnige, frisse dag in maart of april. In de tuin van Dickninge bijvoorbeeld, als de holwortel bloeit.

De holwortel bloeit massaal in de tuin van Dickninge

Prachtig gezicht

In de cyclus van de natuur komt alles steeds weer terug. De sleedoorn gaat bloeien, de eerste jodelende wulp, gele dotters in het hooiland. Sleur kan ook erg mooi zijn. Vervelen doet het nooit. Neem als voorbeeld de duizenden bloeiende holwortels op landgoed

Bloemen holwortel staan horizontaal aan de stengel

Dickninge. Hoe vaak heb ik dat al gezien ? Hele mooie foto’s heb ik er gemaakt. Ieder voorjaar weer. Soms kom je er te laat, dan zijn na een paar warme droge dagen bijna alle planten uitgebloeid. Een andere jaar bloeien ze wat minder uitbundig. Een normaal koud voorjaar is gunstig, het hele groei- en bloeiproces duurt dan veel langer.

Nu ligt de tuin er prachtig bij ! Wat een bloemenweelde! Het zijn niet alleen de holwortels waar je van kunt genieten. Ook het speenkruid bloeit, net als de bosanemonen. Hier en daar staat het op holwortel lijkende vingerhelmbloem. Aronskelk en daslook bloeien nog niet.

Hommels 

Holwortels in bloei

Als je goed let op de bloei van de holwortel zie je iets aparts. De bloemen staan min of meer horizontaal op de stengel. Een bloem lijkt op een buis en bestaat uit 4 vergroeide kroonbladeren. De 2 binnenste kroonbladeren zijn aan de top met elkaar vergroeid en geven een boven- en onderlip die de meeldraden en de stempel omsluiten. Voor insecten met een hele lange tong is dat geen probleem, die kunnen makkelijk snoepen van het stuifmeel. Zelf de nectar, nog dieper in de bloem, is bereikbaar. Als je een poosje bij een veldje holwortels blijft staan vallen de dikke logge hommels op. Die vliegen van bloem naar bloem. Op koude dagen hebben ze het rijk alleen, bijen en veel andere insecten worden pas actiever bij hogere temperaturen.

Hommel op holwortel op zoek naar nectar en stuifmeel

Kleine gaatjes 

Ga eens door de knieën en kijk goed naar die kleine buisvormige bloemetjes. Of ze nu wit zijn of roze, het maakt niets uit. In veel bloemen zitten gaatjes. Met macrolens zijn ze goed te fotograferen. De gaatjes zijn sporen van een inbraak. De dader vliegt gewoon in alle onschuld rond. Wat is er aan de hand ? Aardhommels hebben geen lange tong en kunnen niet bij de lekkere zoete nectar. Ze zijn ook veel te dik om door de bloem te kruipen. Brutaal maken ze een gaatje in de zijkant van de bloem, snoepen van de nectar en het stuifmeel. Dat is ronduit asociaal, wat in de natuur komt het “voor wat, hoort wat” principe nogal eens voor. Met een mooi woord heet dat symbiose. Hier zou moeten gelden: jij mijn nectar en stuifmeel, maar zorg dan wel voor bestuiving. De hommel heeft hier maling aan. Die prikt gewoon de hele dag gaatjes in de holwortels en denkt als een ordinaire inbreker alleen maar aan zichzelf.

This entry was posted in Flora and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>