De stuw en de vistrap van Dickninge

Iedereen, die wel eens een bezoekje gebracht heeft aan landgoed Dickninge heeft achter het landhuis, daar waar de Reest de tuin van het landgoed schampt, een kleine maar opvallende stuw zien liggen. Dit historische monument, want dat is het, dateert uit de Middeleeuwen toen op Dickninge het Benedictijner klooster was gevestigd. De stuw werd toen aangelegd om de gracht van Dickninge van water te voorzien. De laatste jaren raakte de stuw in verval en waren er plannen om het bouwwerk te slopen. Zover is het gelukkig niet gekomen. Vorig jaar augustus is op initiatief van de eigenaresse van het landgoed, mevrouw A.A. Röell en met financiële steun van o.a. de provincie Drenthe de stuw gerestaureerd. In de jaren ’80 was er al sprake geweest van een opknapbeurt, maar deze keer ging het herstel op een grondige manier. De bodem van de stuw werd drooggelegd. Er werd nog oud eikenhout uit de Middeleeuwen aangetroffen. Tijdens renovatie werd gebruik gemaakt van hardhout. De stuw ligt er nu weer prachtig bij en kan jaren weer vooruit.

Aan de Overijsselse kant van de Reest,vlak bij de stuw, is in het afgelopen voorjaar een vistrap gerealiseerd. Het is bekend, dat vissen die stroomopwaarts zwemmen grote moeite hebben om stuwen te passeren, Sterker nog, meestal lukt dat gewoon  niet, het hoogteverschil is te groot en de stroomsnelheid van het water te sterk. De vispassage bestaat uit een kronkelend nevengeultje bij de stuw met daarin houten schotten. “Die schotten overbruggen het hoogteverschil tussen het water boven en onder de stuw”, vertelt Jeroen Visser, projectleider Reestdal bij het waterschap. “Vistrappen heb je in allerlei soorten en maten en we hebben bewust gekozen voor een niet te opvallende variant. Een industriële vispassage met metalen bakken past hier niet echt in het landschap.”

De vistrap is ongeveer 100 meter lang en goed te zien vanuit de tuin van landgoed Dickninge. De vistrap is niet toegankelijk voor het publiek.

RTV Drenthe besteedde in 2010 aandacht aan de renovatie van de stuw en maakte een leuke reportage:http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/50454/historische-stuw-de-wijk-wordt-gerestaureerd

This entry was posted in De mooiste plekjes, Geen rubriek and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>