Ook in december is het mooi op Takkenhoogte

In het kwartaalblad nummer 84 (december 2014) van Stichting Het Drentse Landschap vertelt Joop Verburg in het artikel Takkenhoogte,van weiland naar rijk natuurgebied over de natuurontwikkeling van dit natuurreservaat (eigendom Drents Landschap). De geschiedenis van het gebied is een bijzondere. In 1992 werd 30 ha boerenland door Het Drentse Landschap aangekocht van de gebroeders Baas. De zwarte bovenlaag werd afgegraven. Het duurde wel een paar jaar voordat alle zandbulten waren afgevoerd. De kaarsrechte Reestvervangende Leiding werd over een afstand van honderden meters tot aan een stuw verbreed, het saaie afvoerkanaal kreeg natuurvriendelijke oever en eilandjes. Vennen werden weer uitgegraven en op de voormalige weilanden en maisakkers mocht de heide een poging wagen om weer terug te komen.

Inmiddels zijn we meer dan twintig jaar verder. Takkenhoogte is nu onderdeel van een uitgestrekt natuurgebied aan de rand van Het Reestdal. Stichting Het Drentse Landschap heeft een mooie wandelroute door dit gebied uitgezet. Uit het artikel blijkt dat de natuur op Takkenhoogte zich sensationeel ontwikkelt. Liefhebbers van het proces dat successie heet konden in de afgelopen jaren hun hart ophalen. Van een kale zandvlakte naar een gevarieerd ecosysteem met een unieke flora en fauna, wat wil je als natuurliefhebber nog meer? En die ontwikkeling gaat door.Een wandeling door het gebied op een mooie middag in december bewijst dit….. Klik hier voor het bewijs.¬†

This entry was posted in De mooiste plekjes and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>