Beekdal van Het Oude Diep

 Het stroomgebied van het Oude Diep ligt tussen het Drentse Mantinge en Hoogeveen. Van de oorspronkelijke loop van de beek is niet veel meer over. Eigenlijk is het Oude Diep al jaren een wat bochtige afwateringssloot, die uiteindelijk bij Echten in de Hoogeveense Vaart een stille dood sterft .In het stroomgebied liggen prachtige natuurgebieden zoals de bossen rond Mantinge, de Boerenveense Plassen en de bossen van Echten.

Eind jaren 90 kreeg de overheid oog voor het belang van ecologische verbindingszones. Hierin zou beekherstel van het Oude Diep een belangrijke rol kunnen gaan spelen. Als de beek weer haar natuurlijke karakter terug kreeg en de schrale hooilanden en broekbossen weer terugkwamen, zou dit een prachtige verbindingszone vormen tussen zuidwest en midden Drenthe.

In 1995 verscheen een rapport met als titel “Nieuwe kijk op het Oude Diep” over de mogelijkheden van natuurontwikkeling en beekherstel. We zijn nu meer dan tien jaar verder en er is al veel met het Oude Diep gebeurd. Een mooi voorbeeld is het project Zuidmaten ten zuiden van Drijber.

Wandelroute

Stichting Het Drents Landschap heeft hier een prachtige wandelroute uitgezet. Het is makkelijk te vinden. Vanuit Hoogeveen rijd je via de A28 richting Spier. Daar neem je de afslag richting Wijster. Bij Essent Milieu (de vroegere VAM) staan borden die de bezoekers de weg naar “De Blinkerd” wijzen. Daar is een ruime parkeerplaats en daar begint de route. Als je binnendoor van Hoogeveen naar Wijster rijdt en dan voor Essent rechtsaf richting Drijber gaat, passeer je twee links gelegen parkeerplaatsjes aan de andere kant van het gebied. Ook hier kan de route worden opgepakt.

Het klinkt niet aantrekkelijk, wandelen in de buurt van een afvalverwerkingsbedrijf. Maar dat valt erg mee. De grote afvalberg is afgedekt en lijkt op een Limburgse heuvel.

De Blinkerd

Bovenop de bult, op een hoogte van 56 meter boven NAP staat het informatiecentrum “De Blinkerd”, een futuristisch aandoende gebouwtje met informatie over het gebied en moderne afvalverwerking.

Het gebouw is in 2001 geopend. Bij helder weer ligt Midden Drente aan je voeten. Maar voor de natuurliefhebber is het onder aan de berg veel interessanter. Aan de voet van de afvalberg loopt de route langs een sloot die gegraven is om het water op te vangen dat van de bult naar beneden komt. De slootkanten zien er erg natuurlijk uit. Het water is erg helder en er komen veel soorten planten voor. ’s Zomers staat het paars van de kattenstaarten. Langs de oevers bloeien in het voorjaar gele primula’s.

De Zuidmaten

Aan de andere kant van de asfaltweg stroomt het Oude Diep. Dit gebied heet de Zuidmaten. Het beekje meandert hier weer door het landschap. De wandelroute loopt een stukje langs de oever van het Oude Diep, dwars door de natte hooilanden. In de maanden mei en juni staan deze graslanden vol met prachtige planten. Via een voorde van zwerfkeien wordt de beek overgestoken. Tijdens de ongeveer 5 kilometer lange wandeling is het bijna niet voor te stellen, dat op veel plaatsen een paar jaar geleden nog aardappelen werden verbouwd. En dan hebben we het niet eens over de vuilstort van de voormalige VAM , die op een bijzondere manier in het landschap is “weggewerkt”. Een mooi voorbeeld waaruit blijkt dat het maken van nieuwe natuur erg succesvol kan zijn.
Nog even alles op een rijtje voor de wandelaar en fietser:
De wandeling De Blinkerd en het Oude Diep” is te downloaden via de website van het Drents Landschap :

http://www.drentslandschap.nl/ErOpUit/Wandelroutes.aspx

Op dezelfde website is ook een fietsroute te vinden :

http://www.drentslandschap.nl/ErOpUit/Fietsroutes.aspx

Ook erg geschikt voor een aantal wandelingen zijn twee kaarten met als titel “Wandelen in het gebied van het Oude Diep”. Deze topografische kaarten zijn tot stand gekomen dankzij de samenwerking van organisaties als Drents landschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

Op de website    

http://www.e-shopdrenthe.nl/assets/s2dmain.html?http://www.e-shopdrenthe.nl/index2.html

zijn ze te koop. En waarschijnlijk ook bij de VVV’s in de regio. Als u het gebied niet kent, gewoon gaan kijken. U zult u  verbazen over de schoonheid en de rust van het landschap.

Fotoalbum

Wilt u een beetje sfeer proeven in het beekdal van het Oude Diep,klik dan op de volgende link:

 http://nl.fotoalbum.eu/reestdalalbum/a236061

U komt dan in een diashow van het Oude Diep.

 

Dit bericht is geplaatst in Beekdalen, Natuur en getagd , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>