Het bloedkruid bloeit

Nou ja, bloedkruid….. De meeste plantenliefhebbers kennen deze plant als Grote Pimpernel. Als het volop zomert in ons land kun je hem aantreffen in de midden- en benedenloop van de Reest. Men dicht de Grote Pimpernel geneeskrachtige eigenschappen toe. In de bladeren zitten stoffen die het stelpen van bloed zouden kunnen bevorderen. Krijg je een bloedneus in het open veld en staat er heel toevallig Grote Pimpernel in de buurt? Een paar blaadjes in de neus en het bloeden stopt. Gewoon een keer uitproberen.

In hooilanden en ruige randen 

Gelukkig worden niet alle gras-en hooilanden in het Reestdal gemaaid. Beide provinciale landschappen, Landschap Overijssel en Het Drentse Landschap maaien hun hooilanden pas na 15 juni, maar een aantal hectare wordt heel laat gemaaid. Voor de biodiversiteit van het Reestdal is dat een goede zaak. De kwartelkoning bijvoorbeeld broedt laat en alleen in hoog gras. Moerassprinkhanen houden van natte niet gemaaide hooilandjes en het zeldzame pimpernelblauwtje heeft de Grote Pimpernel nodig als waardplant , maar die moet er dan nog wel staan. De Grote Pimpernel heeft voorkeur voor landjes die redelijk voedselrijk zijn. De benedenloop van de Reest is de enige plek in  Drenthe waar je de Grote Pimpernel kunt vinden. Echt zeldzaam is de plant in de regio niet, want in de Kop van Overijssel en in het Vechtdal komt de plant veelvuldig voor.

 

Dit bericht is geplaatst in Flora en getagd , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>